Worteltuin in Rijsbergen

Waar is deze worteltuin gevestigd?

De Worteltuin Voedselbos ’t Oekel bevindt zich achter ons woonhuis in Rijsbergen. Rijsbergen is een dorpje bij gemeente Zundert in de Provincie West-Brabant. Onze wijk heet ’t Oekeltje, hiervan is onze naam afgeleid.

Breedschotsestraat 20, 4891 PL Rijsbergen, Noord-Brabant, Nederland

Wat kun je verwachten in deze worteltuin?

Onze Worteltuin ligt een stuk achter ons woonhuis vandaan. Het terrein bevindt zich op een heel rustige plaats en is helemaal omheind en begroeid. We hebben een moestuin, dierenhoekje, speelbos en voedselbos.
Er is altijd iets te doen, te beleven of te ontdekken. De dieren zijn nieuwsgierig. Onze kippen, eenden en pauwen lopen overdag los. Verder hebben we ook geitjes, varkens, alpaca’s, konijntjes en twee ezeltjes. Ook lopen er twee katten rond waarvan eentje heel graag wordt geknuffeld.
Het is mogelijk om iets actiefs te doen, te knutselen of te genieten van de natuur en de dieren. In het tuinhuisje kun je zitten, knutselen en kun je ook wat drinken pakken. Wanneer het koud is kunnen we het tuinhuisje verwarmen met de houtkachel of een elektrisch kacheltje.
Buiten hebben we een vuurplaats waar je een kampvuur kan maken en rondom het vuur kan zitten. Net voorbij de vuurplaats kom je in het speelbos. Hier kun je goed hutten bouwen en beestjes zoeken. Voorbij het speelbos kom je in het voedselbos. Hier mag je over de wandelpaden lopen en kun je naar één van de grote eikenbomen lopen om te schommelen. Misschien kun je ook wel fruit plukken en proeven in het voedselbos.
Bij de tunnels is een toilet aanwezig. Hier naast hebben wij ons pompoenen veldje. Bij het stalletje hebben we hier een extra zithoekje onder een afdakje.
De bezoeken worden ontvangen door Tamara. Zij heet jullie welkom en zal jullie wegwijs maken en geeft de ruimte aan de ouders en kinderen. Uiteraard met inachtneming van respect voor mens, dier en natuur. Tijdens een bezoek zijn er geen andere bezoekers aanwezig in de tuin. Wanneer een activiteitbegeleiding nodig heeft zal hierover bij het maken van de afspraak worden afgestemd. Wanneer het gaat om een begeleid bezoek vragen we dat er een begeleider mee komt.

Welke activiteiten kun je er doen?

 • Dieren verzorgen
 • Spelen en rondstruinen in het speelbos en voedselbos
 • Hutten bouwen in het bos
 • Schommelen onder de oude eikenboom
 • Voetballen of basketballen bij het tuinhuisje
 • Spelen; glijbaan, verstoppertje, steltlopen, skelteren
 • Knutselen in of bij het tuinhuisje
 • Picknicken
 • Een vuurtje maken
 • Marshmallows roosteren
 • Fruit en kruiden plukken en proeven

Bij het maken van een afspraak kunnen we bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat er nodig is. Op die manier kunnen wij zorgen dat alles gereed staat bij aankomst. Wij zorgen in ieder geval voor wat drinken en iets lekkers erbij.

Wanneer is de worteltuin geopend?

De Worteltuin is geopend op afspraak. Voor het maken van een afspraak en informatie over de tuin kun je terecht bij Tamara, zij is de eigenaar van Voedselbos ‘t Oekel. Zij is bereikbaar via voedselboshetoekel@gmail.com of 06-38383048 (graag via berichtje/ app).