Worteltuin in Leusden

Waar is deze worteltuin gevestigd?

De Struintuin, onderdeel van de Groene Belevenis in Leusden. De Groene Belevenis is gelegen aan de Hamersveldseweg 107, aan het begin van de Schoolsteegbosjes, een bijzonder natuurgebied welke tegen de Leusdense Liniedijk aanligt. www.degroenebelevenis.nl

Hamersveldseweg 107, Leusden, Nederland

Wat kun je verwachten in deze worteltuin?

Struinen betekent zoveel als rondscharrelen of je neus achterna gaan. Op zoek naar ‘iets’ en toch weer ‘niets’. Struinen is nooit hetzelfde en levert altijd iets bijzonders op. Bij de Groene Belevenis in Leusden hoeven ze zich nooit te vervelen! De tuin is beschikbaar voor scholen, buitenschoolse opvang,  kinderopvang en op afspraak voor de Worteltuinbezoeker. Er valt zoveel te ontdekken, is het niet in het klim en klauterbos dan wel in het huttenbos. De waterpoel levert ons meerdere seizoenen een schat aan waterdiertjes en onder het wakend oog van meneer en mevrouw ooievaar kan er naar hartenlust worden ‘gevist’. De ‘snoepstrook’ voorziet in de nodige verantwoorde fruitmomenten aangevuld met kruiden en groenten uit de moestuin en de kas. Maar ook de waterloop met de pomp en de daarbij behorende bamboegeulen zorgen voor de nodige uitdagingen.
Tenslotte bereidt menig jong kind in de modderkeuken een smaakvol  plantaardig ‘soepje’.
In de struintuin is de mogelijkheid om in de schuilhut even tot rust te komen, te schuilen of een sanitaire boodschap te doen.
Wanneer er een bezoek wordt gebracht aan de Struintuin moet dit even voorafgaand aangevraagd worden, er zal dan een begeleider aanwezig zijn om even af te stemmen. Tijdens de bezoeken wordt er ruimte gegeven aan ouders en kind, op afstand kan iemand aanwezig zijn. Tijdens het bezoek zijn er geen andere bezoekers aanwezig in de tuin. Wanneer het gaat om een begeleid bezoek vragen we dat er een begeleider van de betreffende instantie mee komt.

Welke activiteiten kun je er doen?

  • Hutten bouwen
  • Waterdiertjes zoeken in de poel
  • Waterbanen maken bij de pomp
  • Koken in de modderkeuken
  • Met de onderzoeksmaterialen uit de bolderkar kun je de tuin onder de loep nemen

Wanneer is de worteltuin geopend?

Op zaterdag en zondag en op doordeweekse middagen wordt de tuin, in de daluren, opengesteld voor Stichting Wortel. Tijdens de schoolvakanties zijn er ook mogelijkheden op de ochtenden. Het bezoek aan de tuin vindt uitsluitend plaats op afspraak. Hiervoor kan telefonisch ( 033 3034940 ) contact worden opgenomen met Petra de Booij. Zij geeft graag informatie over de mogelijkheden van de tuin.