Worteltuin in Alteveer

Waar is deze worteltuin gevestigd?

Het is de Porre’s Toen, bij Bed & Breakfast De Porrepoele (www.porrepoele.nl), een compacte fruit-, groente-, kruiden- en bloementuin.

Dwarsstukkerweg 3, 9661 TC Alteveer, Nederland

Wat kun je verwachten in deze worteltuin?

Deze Worteltuin ligt heel vrij op het open boerenland van Zuid-oost Groningen. Rondom liggen sloten, weilanden en akkers. In de tuin zijn verschillende zitjes. Porre’s Toen is vooral een eetbare tuin, met veel fruitbomen en bessenstruiken, maar ook aardbeien, frambozen, bramen, kruiden, wilde bloemen en groenten. Ook staan er veel planten, die aantrekkelijk zijn voor insecten en vogels. Daar zie je er dan ook heel veel van. Lopend door het gras kan er ook zomaar een pad of kikker voor je voeten wegspringen. Want die zijn er ook, de tuin is er zelfs naar vernoemd: Porre is een oud-Gronings woord voor pad.
In de tuin zijn volop mogelijkheden voor het doen van activiteiten. Dat geldt ook voor de Kikkerkeet. Hier kan je wat eten of drinken, maar ook een spelletje doen of knutselen. Of even schuilen, omdat het regent. In de keet is ook een toilet.
Porre’s Toen ligt aan een rustige landweg en is goed bereikbaar met de auto.

De bezoeken worden in praktische zin begeleid door Geerte van den Wildenberg. Centraal staat dat de begeleiding laagdrempelig is. Er zal tijdens de bezoeken aan ouders en kinderen ruimte worden geven, maar er is wel iemand op een afstand aanwezig. Tijdens het bezoek zijn er geen andere bezoekers aanwezig in de tuin.
Wanneer er een activiteit wordt gedaan die om begeleiding vraagt, zal hierover bij het maken van de afspraak worden afgestemd. Wanneer het gaat om een begeleid bezoek vragen we dat er een begeleider mee komt.

Welke activiteiten kun je er doen?

Tijdens de bezoeken kunnen ouder en kind elkaar niet alleen ontmoeten; ze kunnen ook wat gaan doen! Zoals:

  • Spelen
  • Bloemen, fruit en kruiden plukken, groente oogsten
  • Rondstruinen, op zoek gaan naar diersporen
  • Foto’s maken, tekenen
  • Kruidenzakjes maken
  • Insecten zoeken, vogels kijken, waterbeestjes zoeken
  • Picknicken (voeden/eten maken)
  • Knutselen
  • Jam maken, een broodje bakken
  • Tuinieren op eigen tempo

Bij het maken van de afspraak wordt afgestemd over de activiteit die ouder en kind kunnen ondernemen. Zo kan Geerte ervoor zorgen dat alles gereed is bij aankomst.

Een informatieboekje maakt je wegwijs in de tuin. Klik hier alvast voor de digitale versie. Rechts in de bovenhoek van de afbeelding kun je het boekje groter maken en dan kun je het goed lezen.

Wanneer is de worteltuin geopend?

Op zaterdag en op doordeweekse middagen wordt de tuin ter beschikking gesteld aan Stichting Wortel. Tijdens de schoolvakanties zijn er ook mogelijkheden op de doordeweekse ochtenden. Het bezoek aan de tuin vindt plaats op afspraak. Hiervoor kan telefonisch (06 25183239) contact worden opgenomen met Geerte. Ze geeft graag informatie over de mogelijkheden in de tuin.