Geluk speelt  een belangrijke rol bij kinderen tijdens hun start in het leven. De één heeft volop mogelijkheden om te wortelen, terwijl een ander dreigt te stranden in los zand.

De worteltuin in Olst is op dit moment op haar mooist. De zonnebloemen hebben hun tijd gehad, maar de dahlia’s en chrysanten staan fier en uitbundig te bloeien. Ik heb er wel een hard hoofd in gehad en zoveel groei en bloei niet meer verwacht. Want wat een droogte hebben die planten moeten doorstaan. Toch hebben ze het met slechts een paar keer water geven gered. Ze hebben het geluk gehad dat ze net op het goede moment zijn geplant. Voldoende vocht gaf de mogelijkheid voor een optimale start.

Je kunt alleen maar gissen naar wat er daarna onder de grond is gebeurd. Het waterpeil is steeds verder gedaald en de wortels zijn blijven groeien om het water te kunnen bereiken. Ze hadden het zwaar en pas sinds het einde van de zomer konden ze opgelucht ademhalen en zich volledig op het bloeien storten. Hun investering in de wortels zie je nu boven de grond terug.

Geluk speelt ook een belangrijke rol bij kinderen tijdens hun start in het leven. De één heeft volop mogelijkheden om te wortelen, terwijl een ander dreigt te stranden in los zand. Wortels zijn nodig om stabiel in het leven te staan en om je te kunnen ontplooien. Een mens heeft wortels in zijn geschiedenis, familiesysteem en de natuur waar we allemaal onderdeel van uitmaken. Ieder kind heeft het recht om stevig te wortelen en de eigen wortels te kennen en te begrijpen. Wanneer dat niet vanzelf gaat, zijn er hopelijk volwassenen om een helpende hand uit te steken.