Dat is waarom er Worteltuinen zijn: in een best onwennige en soms ongemakkelijke situatie, is er rust en ruimte om jezelf te kunnen zijn.

Na jaren werkzaam geweest te zijn in de jeugdzorg is het bijzonder om nu als beheerder van de Worteltuin in Dalfsen ouders en kinderen te mogen verwelkomen.

In tegenstelling tot mijn eerdere ervaringen is er nu niets van de achtergrond van het gezin en het hoe en het waarom van de huidige situatie bekend. Er valt alleen maar naar te raden wanneer kinderen in onze tuin hun ouders ontmoeten. Er is wat spanning en aarzeling tijdens een eerste bezoek. Eerst samen wat drinken en dan wordt de tuin wat verkend, een beetje rondkijken en ontdekken wat er allemaal te zien en te doen is. Samen met de ouders gaan de kinderen op ontdekkingsreis. Er is tijd genoeg om het allemaal te onderzoeken en er zijn geen andere bezoekers. De plek is even helemaal voor hen.
Wanneer de volgende bezoeken volgen is er herkenning en meer ontspanning. Er is ruimte om te bedenken wat er samen kan worden gedaan. De kinderen weten wat ze kunnen verwachten en zoeken naar het vertrouwde: zullen we weer naar de bult? Of verstoppertje spelen? Of er worden vanuit het vertrouwde nieuwe dingen bedacht en gedaan. De sfeer is meer ontspannen en dat is te zien en te horen aan blije kinderen.

Dat is waarom er Worteltuinen zijn: in een best onwennige en soms ongemakkelijke situatie, is er rust en ruimte om jezelf te kunnen zijn.

Jetty van Munster
Beheerder Worteltuin Dalfsen PREVIOUSNEXT