De natuur is zonder oordeel en brengt ons terug naar wie we zijn. Stichting Wortel heeft heel goed gezien hoe belangrijk het is om te wortelen. Ik hoop dat het ook andersom is; dat de tuinen zich zullen wortelen in de herinneringen van kinderen en hun ouders.

Elke keer als ik bij het terrein van mijn moestuin aan kom, gebeurt er iets bijzonders. Alles om me heen wordt rustig en vrolijk. Het is alsof ik beter hoor, ruik en zie. Ik krijg het gevoel dat ik daar dicht bij de natuur mag zijn. Want ik ben misschien een klein beetje de ‘baas’ over de planten in m’n moestuin maar over de dieren die er zijn, ben ik dat zeker niet. Als ik aankom schuift een roodborstje een stukje opzij alsof ’t wil zeggen: nou ja, vooruit, jij mag er ook wel even zijn. Lopend door de tuin word ik bijna omver gevlogen door vlinders, hommels en bijen, die druk van de ene naar de andere bloem vliegen. En boven me vliegt een valk rondjes en houdt al roepend het hele terrein in de gaten.
 
Mijn moestuin ligt op het terrein van Drrroomland, een van de best bewaarde geheime plekjes van Rotterdam. Ik vind er een heerlijk, vrolijk en vriendelijk rustpunt in deze dynamische stad.
 
Bij toeval hoorde ik over Stichting Wortel en werd direct geraakt door hun doel: een fijne plek bieden voor kinderen en hun vaders en moeders, voor wie samen zijn niet vanzelfsprekend is. Een plek waar je elkaar kunt ontmoeten en ervaringen delen, waar je samen kunnen wortelen. Buiten zijn, verrast worden door je omgeving, spelen, rondkijken, genieten.

Iedere keer voel ik bij Drrroomland hoe heerlijk het is om in de natuur te zijn en je zorgen even te vergeten. Dus hoe mooi zou het zijn als Drrroomland ook die plek voor kinderen en hun ouders kan worden? Het is super dat Drrroomland vanaf juni 2020 een officiële Worteltuin is. Het idee achter Stichting Wortel is simpel en juist daarom zo krachtig; breng kinderen en hun ouders op een plek waar ze echt met elkaar kunnen zijn, zonder afleiding van drukte. Waar je niet wordt opgejaagd door de tijd, waar tijd niet lijkt te bestaan. Waar vogels je welkom heten en vlinders om je hoofd fladderen, waar je bloemen ruikt, kruiden ontdekt en vooral heerlijk kunt spelen. Een plek waar je je thuis voelt en kunt wortelen. Het is belangrijk om te weten dat dit soort plekken er zijn, juist in een uitdagende, diverse en drukke stad als Rotterdam.

De natuur is zonder oordeel en brengt ons terug naar wie we zijn. Stichting Wortel heeft heel goed gezien hoe belangrijk het is om te wortelen. Ik hoop dat het ook andersom is; dat de tuinen zich zullen wortelen in de herinneringen van kinderen en hun ouders. Waardoor ze de liefde voor de natuur altijd in zich mee dragen. Wetend dat elke boom, bloem, vlinder of vogel die rust en vrolijkheid weer kan oproepen.
 
Els Molenaar
Mede-beheerder Worteltuin Rotterdam