De tuin ligt er mooi bij. Ondanks het warme weer, zijn er nog volop courgettes, bonen en bloemen. Veel dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen. De tuin wordt druk bezocht door bijen en vlinders, een insectenparadijs. De pluktuin, die we in het voorjaar hebben aangelegd heeft al veel bessen, kruiden en plezier gegeven. Grote en kleine bezoekers hebben boeketten kunnen plukken en daarmee ook de pluktuin pas echt ontdekt, het is een groene oase waar de zintuigen overuren maken.
En zo lijkt het op onze boerderij zo vanzelfsprekend; de dagelijkse komst van bezoekers. Het zijn baby’s, peuters, soms pubers, mamma’s , pappa’s, opa’s, oma’s en passerende wandelaars. In alle uithoeken van het erf, bij de dieren in de stallen, in de weides, speeltuin, struinmoeras en paddenpoel, is er dagelijks een levendig komen en gaan van mensen, van ontmoetingen.

En dan is er die speciale ontmoeting in de Worteltuin. Een meisje met haar moeder, pleegmoeder en voogd staan voor het hek om naar binnen te mogen gaan.
De spanning van het elkaar weer zien is voelbaar, moeder en dochter omhelzen elkaar liefdevol. Er worden handen geschud. Je beseft daarmee gelijk ook hoe kwetsbaar de situatie is.
Een gastvrij welkom met wat praktische informatie op de tuin is de start van een mooie ontmoeting. De Worteltuin is er voor jullie, in de koffer vind je leuke speelaanleidingen en er staat ook wat drinken met lekkers klaar. In de speciale Wortelmoestuin en kas mag geoogst worden. De tomaatjes zijn heerlijk. Pluk vooral ook een mooie bos bloemen in de pluktuin, neem schaartjes en touw mee………
Het kleine meisje is verdwenen met een schaartje in een grote border met dahlia’s. Ze kan zich niet bedwingen. Haar beide moeders gaan achter haar aan en ik hoop dat ze met veel plezier samen gaan voor een kleurig boeket.

Als ik de tuin verlaat hoor ik het meisje de kleuren van de regenboog beschrijven en in gedachten zie ik twee paar vleugels open klappen, de wortels wortelen, wat mooi!
Een niet alledaagse ontmoeting in de Worteltuin, kwetsbaarheid en kracht zo dicht verweven.

Lies Lelivelt, beheerder Worteltuin Arnhem