Referenties

Buiten zijn geeft letterlijk en figuurlijk lucht aan de ontmoeting. Het kunnen lopen van verschillende parallelle paadjes, kunnen kiezen voor dichtbij of wat meer afstand geeft denk ik een gevoel van regie. De kinderen kunnen kiezen wat fijn voelt. En wij hadden fijn een uurtje wandelen in de buurt.

Pleegouders Janine en Wim, mei 2022

Na een roerige periode waarin vader nauwelijks in beeld was bij onze kinderen kwam (gelukkig) het moment dat we de contactmomenten weer konden gaan opbouwen. De vraag was alleen; waar en hoe gaan we dat doen. Hier werden wij gewezen op het bestaan van De Worteltuin. Ik ben eerst met onze kinderen gaan kennismaken met Jetty en we hebben de tuin bezocht. De kinderen keken hun ogen uit en hadden na een half uur nog helemaal geen zin om weg te gaan; hier is zó veel te beleven!

Wij bezochten de worteltuin iedere twee weken. Dit hebben wij als zeer prettig ervaren; de Koffie, thee, limonade (van eigen fruit) en koekjes stonden al klaar. De kinderen konden heerlijk spelen, ontdekken en bewonderen. Ondertussen konden ze op een prettig tempo wennen aan de aanwezigheid van papa. Ik trok mij graag terug in een van de lekkere plekjes met een grote kop thee en een boek. Omringd door natuur, vogels en mooie bloemen, kon ik de kinderen goed in de gaten houden en zelf genieten van de rust.

Op koude dagen stond de houtkachel in het knusse huisje al voor ons aan. Ook lagen er binnen de nodige knutsel- en tekenspullen klaar.

Ik heb Jetty ontmoet als een ontzettend lieve en zorgzame vrouw die barst van de positieve energie. De kinderen verwezen al gauw naar haar als ” Oma Wortel ” (en wie ben ik dan om dat te corrigeren). Ik heb het als prettig ervaren dat zij, of haar partner, in de tuin aan het werk waren. Ook al bieden zij geen toezichthoudende rol, het voelde voor mij veilig dat er altijd wel iemand aanwezig was. Daarbij is de plek fijn afgelegen en hebben we nooit andere mensen ontmoet.

De worteltuin is een fijne plek waar kinderen in de natuur langzaam kunnen wennen aan de veranderingen die op dat moment spelen. Voor ons gezin kwam er een andere fijne oplossing die, voor de langere termijn, goed bij onze wensen en behoeften aansluit. Wij zijn erg dankbaar voor de periode dat wij gebruik mochten maken van de Worteltuin. Een aanrader voor ieder gezin ( of familie) waarin het voor de kinderen fijn is om op eigen tempo ” opnieuw te kunnen wortelen” .
Moeder, april 2021

In maart 2021 heb ik vanuit de William Schrikker Stichting een contact begeleid van een kind in de basisschoolleeftijd met haar moeder in de Worteltuin van Buitenplaats de Broekhuizen. Vooraf was ik langs geweest om kennis te maken en informatie te ontvangen over de locatie.
De omgang van het kind met de ouder, in bijzijn van een pleegouder, is plezierig verlopen. Het was niet helemaal droog buiten, gelukkig kon de start plaatsvinden in het huisje op het terrein. Hier brandde de houtkachel en stonden thee en koffie voor ons klaar. We hebben een spelletje gedaan waarbij het mogelijk was om voldoende afstand te houden van elkaar, Covid proof dus.
Daarna hebben we gezamenlijk de schapen en het (enkele uren oude) lammetje bewonderd. Om vervolgens een wandeling te maken door de grote tuin, waarin we vanaf de bult uitzicht hadden op de Vecht. Ouder en kind hebben zich vermaakt in het ‘draaihuisje’, genoten van het buiten zijn en van het contact met elkaar. Het verliep ontspannen.
Afgelopen week heb ik het kind gevraagd hoe zij de omgang in de Worteltuin had ervaren. Dit bleek heel positief te zijn, ze wilde graag dat een volgende omgang ook hier zou plaatsvinden. Omdat ook de moeder en pleegouders enthousiast waren over de locatie en voorzieningen, waarbij geen andere mensen kijken naar ‘wie die mensen zijn en hoe ze bij elkaar horen’, ga ik inzetten op het organiseren van een volgende begeleide omgang in deze Worteltuin.
Jeugdzorgwerker William Schrikker Stichting Jeugdbescherming, maart 2021

Vandaag hebben we de tuin in mogen wijden van Stichting Wortel. Een prachtige locatie, waar we samen heerlijk hebben genoten van een picknick, de omgeving en de prachtige bloemen, waarmee we het gevoel van de zomer mee mogen nemen naar huis. Fenna Janssens, bedankt voor deze mooie ervaring!

augustus 2017